other language

 

 

Jag som målar heter Mikael Sunnerstrand och är född -66, uppväxt i Ängeby utanför Storvreta ca 2 mil norr om Uppsala. Som konstnär är jag helt autodidakt. Jag har alltid tyckt om att teckna & måla och alltid varit naturintresserad. Jag målar i första hand akvarell. Jag fick min första fågelbok efter min morfar, därför att jag alltid ville titta i den med honom. Min morfar gick bort när jag var 3 år, så det måste varit ett tidigt intresse. Att måla fåglar och vilda djur har kommit naturligt för mig.

Jag fick tidigt följa med min styvfar, ( läs far ) Tore Lindström till hans slaguggleholkar i Östervåla och vara med vid ringmärkning tillsammans med Lars Gustavsson. När jag var liten och hade tillräckligt små händer var det min uppgift att plocka ut sparvuggleungar ( ur störrehackspetthål ) för ringmärkning.

Detta la grunden till mitt stora engagemang för ugglor och särskilt slagugglor. 1986 flyttade jag till Harg där jag fick jobb på Hargsbruk som skogsarbetare. Jag började då sätta ut holkar och leta slaguggle häckningar på Hargs marker och detta har jag fortsatt med. Som mest kontrollerade jag varje vår ca 70 olika ställen med tanke på slaguggla, även utanför Hargs marker. Detta tar förstås mycket tid på våren som ju är hektisk ändå med allt som händer i naturen, men belöningen kommer varje gång det ligger en slaguggla i någon av mina holkar eller i en naturlig häckningsplats. Lars Gustavsson har kommit i stort sett årligen och ringmärkt uggleungarna. Detta ger spännande återfynd som ökar kunskapen om dessa spännande ugglor.

Slagugglan heter inte så utan anledning så några smällar har det blivit. En gång var jag mycket nära att mista ett öga. Numera skyddar jag mig med hjälm & visir.

En annan sak som jag inte vill missa på våren är tjäderspel. Det blir minst ett par nätter i tjäderkojan varje vår. Till min glädje delar mina söner detta intresse och brukar numera göra mig sällskap en natt i var.

Förutom att jag målar så fotar jag också en del ( om inte annat som förlagor till målningarna ) så kameran får alltid följa med på dessa aktiviteter.

 

 Mikael Sunnerstrand, foto Joel Sunnerstrand ©

 

En väldigt ung Mikael Sunnerstrand & en ganska ung Tore Lindström, med sparvuggleungar. Kepsen var Lasses och skulle skydda om ugglan skulle slå när jag plockade ut ungarna. Foto Gudrun Sunnerstrand ©

 

En ännu yngre Mikael Sunnerstrand med en kattuggleunge. Foto Tore Lindström ©

 

Slaguggla ( hane ) foto Mikael Sunnerstrand ©

 

Spelande tjädertupp foto Mikael Sunnerstrand ©

 

Slaguggla ( hona ) foto Mikael Sunnerstrand ©

 

Slaguggla ( hona ) foto Mikael Sunnerstrand ©

 

Spelande tjädertupp foto Mikael Sunnerstrand ©

 

Slaguggleungar foto Mikael Sunnerstrand ©

 

Hornuggleunge Foto Mikael Sunnerstrand ©

 

   

Spelande tjädertupp foto Mikael Sunnerstrand ©

 

 

Mikael Sunnerstrand Djur och Naturmålare